Brazil, Etiopija, Kolumbija, koja je idealna kafa za vas
Kafa se uzgaja u oko 70 zemalja, a poslednjih godina raste interesovanje za uzgajanje i kod nas. Ali, koliko nas zaista zna šta pije
Piće sa kojim milioni ljudi započinju svoj dan, spas u trenucima kada smo umorni, napitak koji nas privlači svojim mirisom i ukusom! Kafa se uzgaja u oko 70 zemalja, a poslednjih godina raste interesovanje za uzgajanje i kod nas. Ali, koliko nas zaista zna šta pije? Koliko vrsta kafe postoji i koje su njihove karakteristike? Saznajte u kratkom vodiču koji smo pripremili za ljubitelje dobre šoljice.
Pre svega, postoje dve glavne vrste zrna kafe: robusta i arabika
koje poprimaju različite ukuse u zavisnosti od berbe i obrade. Robusta sadrži
2,5 odsto više kofeina od arabike, ima prilično jak ukus, dok zrna arabike
imaju malo kofeina i blaži ukus i aromatičnija su. Čak 80 odsto kafe u svetu
proizvodi se od zrna arabike. Pored osnovnih vrsta, zrna kafe imaju različite
karakteristike prema zemljama uzgoja, budući da na njihov konačni ukus utiču
desetine faktora, kao što su temperatura i visina.
Vijetnam - Robusta
U Vijetnamu ljudi više vole robustu jakog ukusa. Zapravo, za
Vijetnam se može reći da je rodna zemlja robuste, kao i da je među najvećim
izvoznicima ove vrste kafe u svetu.
Indonezija - Robusta i
Arabika
Indonezija, za koju često čujemo da je povezana sa
zanimljivim vrstama ovog pića, proizvodi 774 miliona kilograma kafe godišnje.
Iako kvalitet i ukus deluju bledo u poređenju sa južnoameričkim ili afričkim,
ima značajno mesto u svetskoj proizvodnji.
Brazil - Arabika
Kao što je poznato, Brazil je najveći svetski proizvođač ove
čudesne biljke, sa neverovatnih 2,7 milijardi tona godišnje. Među razlozima što
je kafa koja se uzgaja u Brazilu tako ukusna su ogromni prostori za uzgoj i
vrhunski kvalitet proizvoda koji je često poželjan jer ima nisku kiselost.
Indija - Arabika i
Robusta
Zrna kafe arabika i robusta se u izobilju uzgajaju u Indiji,
naročito u južnom regionu zemlje. Poznata su po svom mekom ukusu i visokom
nivou kiselosti.
Kolumbija - Arabika
Kolumbija, koja ima priličan udeo u proizvodnji ove biljke sa
840 miliona tona godišnje, nalazi se odmah iza Brazila po kvalitetu svoje
arabike. Među ukusnim vrstama kafe Kolumbije su Ekstra i Supremo.
Etiopija - Arabika
Kultura kafe u Etiopiji datira iz davnina. Čak i istorijski
nalazi pokazuju da je ona domovina ovog čarobnog napitka. Zrno arabike je
poreklom iz jugozapadnog dela Etiopije, a ime “arabika” dobilo je, smatra se,
kada je u 7. veku iz Etiopije doneseno u Arabiju. Prema glasinama, derviši su u
davna vremena posmatrali koze koje jedu zrna kafe, a zatim od plodova ove
biljke napravili napitak.
Uganda - Arabika i
Robusta
Ugandska kafa podseća na poznatije afričke vrste po svojoj aromi i kiselosti nalik vinu, ali nije toliko popularna kao kenijska ili etiopijska. Većina proizvedene kafe se izvozi što značajno doprinosi privredi. Među važnim vrstama proizvedenim u Ugandi je Bugišu. Za koju god kafu da se odlučite, potpun užitak imaćete ako je kupite u zrnu i sameljete sami kod kuće, a zatim pripremite kako najviše volite. Sa mnogim mlinovima za kafu možete nameštanjem vremena kontrolisati gruboću ili finoću mlevene kafe. Uz pomoć tajmera nećete pregrejati zrna kafe i ona će zadržati svoj savršeni ukus. Za pripremu kraljice pića možete koristiti i druge proizvode iz bogate ponude proizvođača Gorenje koje ima u svom asortimanu.
Komentari(0)