Vodopad Jelovarnik - Slap od sedam suza

Vodopadi Srbije nisu visoki i impresivni kao Viktorijini ili Nijagarini, ali ih ima mnogo više nego što pretpostavljate

Za mnoge od njih nismo ni čuli da postoje, a neki su otkriveni tek pre nekoliko godina. Poznavaoci tvrde da su najlepši u proleće i na jesen kada ima puno vode. Jedni privlače svojom magijom cele godine, drugi u toku letnjih suša gotovo da nestanu. Visoki su uglavnom od 10 do 20 metara, ali ima i onih koji padaju sa visine od 70 metara. Najviše ih ima u istočnoj Srbiji, na Staroj planini, kao i u jugozapadnoj Srbiji.

Jelovarnik - visok 71 metar

Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime u okviru Nacionalnog parka Kopaonik. Skriven u šumi na 1.116 metara nadmorske visine (najviša tačka) sa tri kaskade proglašen je za prirodni rezervat. Nisu ga otkrili ni Jovan Cvijić, ni Jovan Žujović, ni Josif Pančić, iako su godinama tumarali planinskim stranama Kopaonika. Otkriven je tek 1998. godine. Izvorište rečice Jelovarnik inače se zove Sedam suza, jer ističe iz sedam izvora. Doći do njega je za mnoge prava planinska avantura, jer u starom, dobrom srpskom maniru do njega nema pravih putokaza. Zato smo i odlučili da vam detaljno opišemo kako do njega stići.
Brus, Brzeće, Blaževo…

Ako dolazite iz pravca Brusa, u Brzeću na raskrsnici, skretnite levo, pratite putokaz za Blaževo. Put vodi iz pravca Brzeća i na oko kilometar od poslednje table koja označava kraj Brzeća skreće se sa asfaltnog puta kod spomenika koji datira iz Drugog svetskog rata. Tu je još jedan rebus za putnike namernike, jer putokaza nema, a makadamski put se odvaja levo i desno. Jedna, bar drvena, tabla, koja ne košta puno, pomogla bi mnogima, koji ne znajući gde dalje, čekaju i pola sata da neko naiđe i da ga pitaju gde je vodopad. Bilo kako bilo, pravi put je ovaj levo, koji ide nizbrdo. Put je sasvim korektan za planinske predele kojim prolazite, i možete ga proći svakim automobilom. Samo da nije neki sportski, ili dodatno spušten sa niskoprofilnim gumama... Mi smo bili sa novim Renault Clio koji je ispod haube imao dizel agregat 1.5 dCi i možemo reći da je položio sve brdsko-planinske ispite, uz minimalnu potrošnju goriva od četiri litara na pređenih 100 kilometara. Manuelni šestostepeni menjač se pokazao veoma kvalitetno, jer baš na ovakvim putevima on je potreban, pošto se na pojedinim deonicama puta vozi samo prvom i drugom brzinom.

Uživanje u prirodnom ambijentu

Prateći makadamski put nailazi se na lepe prizore kopaoničkih potoka gde može da se zastane, fotografiše i osveži. Na primer, rezervat Duboka, koji je pored samog puta... Dalje se nastavlja kroz male zaseoke, a priroda se potrudila da napravi ambijent u kome ćete uživati i zaboraviti na svakodnevnicu.
Posle oko četiri kilometra, dolazi se na raskrsnicu na kojoj ćete prvi put ugledati putokaz za vodopad Jelovarnik. Kao što on kaže skrenite desno, a naš savet je da, ako ste došli kolima, tu parkirate, i nastavite peške. Čeka vas šetnja od jednog kilometra. Ako je dan sunčan, nije zgoreg imati nešto za glavu, jer na tom delu puta skoro da nema hlada. Prva prava hladovina je na samom ulazu u šumu, gde se ulazi u kanjon vodopada.

Tu vas čeka još jedan putokaz, Vodopad Jelovarnik 5 minuta. Od putokaza, pa do jednog od najlepših mesta Kopaonika, put vas vodi kroz dubok kanjon sa laganim usponom. Staza nije mnogo zahtevna. Moja ćerkica je, sa 6 i po godina, savlada bez problema. Sam put kroz kanjon izgrađen je od drvenih stepenica i mostića i okružen stoletnom šumom, tako da ćete zaista uživati. Ako je leto i vruće, čim uđete u šumu osetićete olakšanje. U daljini će se čuti huk, a ubrzo će vam se ukazati i vodopad, veličanstven i jedinstven sa svom svojom lepotom i grandioznošću. Skrivena bistra reka svetlo zeleno-plave boje koja sa sedamdeset metara slobodno pada sigurno će vas ostaviti bez daha. Uživajte u ovom skrivenom okruženju i čudnom miru koji proizvodi ovo mesto.
Legenda - Vodopad koji ispunjava želje

Žitelji okolnih sela pričaju da slap koji nastaje od sedam izvora čini čuda. Neki tvrde da su nakon posete ovom predivnom mestu pronašli ljubav o kakvoj su do tada samo sanjali, dok je drugima sve u životu krenulo nabolje. Ima i onih koji dolaze da ovde naglas izgovore svoju želju, jer se veruje da će se tako brže ispuniti. Legenda iz kraja kaže da ako devojka odvede mladića do vodopada on će je oženiti. Možda je to samo legenda, ali vodopad svakako treba posetiti, jer je doživljaj koji može samo planina da vam pruži.

Tekst

Aleksandar Tucaković

Komentari(1)

sortiraj
Tamara 23:16 | 25.07.2017
Svaka vam cast. Uvek imate lepe price. Od automobila do turizma. Bravo za portal Makinu.
7 0 odgovori