​Ne krećite na put bez probiotika

Preporuka stručnjaka je da se pred putovanje probiotici uzimaju preventivno kako vam stomačne tegobe ne bi upropastili godišnji odmor

    foto: Hemofarm
    Podeli
Dugo iščekivani odmor mnogima mogu da pokvare stomačni problemi, koji su i najčešće zdravstvene tegobe na putovanjima. Statistika pokazuje da se "putnička dijareja" javlja kod gotovo 50 osto osoba, a blaže stomačne tegobe su još masovnije. Glavni uzročnik dijareja je bakterija Ešerihija koli. Ako se nađe u namirnicama ili vodi, i unese u organizam, izaziva bolove i grčeva u stomaku, i dijareje.

Iako mnogi preduzimaju opšte mere zaštite, u smislu da ne piju vodu sa česme na putovanjima, to nije dovoljno jer, recimo, vode sa lokalnih vodovoda ima u sladoledu, ledu koji se dodaje u pića, a ni salate u restoranima se, svakako, ne peru flaširanom vodom. To jeste mala količina, ali dovoljna je da se u organizam unesu bakterije koje izazivaju stomačne probleme. Dijareje mogu da budu i virusne, a i njihovom širenju pogoduje toplo vreme.

Zašto je crevna flora važna za zdravlje

U crevima se nalazi 10 puta više bakterija nego što ukupno ima ćelija u našem organizmu i od njih zavisi čak 80 odsto našeg imuniteta. Svet mikroorganizama u najvećem broju čine anaerobne bakterije, više od 90 procenata, ali i gljivice i bakterofagi, odnosno virusi koji žive u bakterijama. Iako postoji veliko interesovanje naučnika za mikrosvet creva, identifikovan je samo manji procenat, dok je više od 70 odsto "stanovnika" creva i dalje enigma.

Sve dok postoji ravnoteža crevne flore i dok nas dobre bakterije štite od loših bakterija, virusa i gljivica, zdravi smo. Onog trenutka kada se ravnoteža poremeti i kada loše bakterije nadvladaju, dolazi do pojave stomačnih tegoba. Najčešće su tegobe blage i ispoljavaju se kao mučnina, osećaj nadutosti, grčevi i bol u stomaku, često su praćene i pojavom tečne stolice. Ukoliko se ne tretiraju na vreme mogu dovesti do ozbiljnijih proliva, dehidratacije i kolitisa.

Kako sprečiti stomačne tegobe

Osim opštih mera prevencije, koje podrazumevaju pre svega dobru higijenu ruku, adekvatno čuvanje namirnica i hrane, najbolje i najefikasnije rešenje u prevenciji stomačnih tegoba jeste dodatni unos probiotskih bakterija. Na taj način se dobrim bakterijama jača crevna barijera i sprečava pojava stomačnih tegoba. Preporuka stručnjaka je da se pred putovanje probiotici uzimaju preventivno. Tako se značajno smanjuje mogućnost da na putovanju dođe do problema sa stomakom.

Preporučuje se da se sa uzimanjem probiotika počne barem pet dana pred put i da se uzimaju i sve vreme na putovanju. Posebna zaštita neophodna je deci, koju je uz sve mere predostrožnosti, ipak, teško držati podalje od kolača, koji se na vrućini brzo kvare, šarenih kugli sladoleda, a ne može se baš iskontrolisati uvek da prljavu igračku ne stave slučajno slučajno u usta. Stomačne tegobe su i najčešće u dečijem uzrastu i zato najmlađe treba posebno zaštiti probiotikom pre polaska na put.

Nije svejedno koji ćete probiotik uzeti

Na tržištu ima puno probiotskih preparata, ali nisu svi probiotici isti. Velike razlike postoje u sastavu, količini probiotskih bakterija, tehnologiji izrade, kvalitetu i efikasnosti. Praksa pokazuje da stručna javnost lekari i farmeceuti, i potrošači imaju najviše poverenja u probiotik kompanije “Hemofarm”.

Probiotik kompanije “Hemofarm” sadrži pažljivo birane sojeve probiotskih bakterija u količini koja je dovoljna da spreči nastanak stomačnih problema, a komforan je za uzimanje - jedna kapsula dnevno. Tehnologija izrade je jedinstvena i upravo zahvaljujući tome obezbeđena je dodatna stabilnost i efikasnost preparata. Probiotski sojevi koji ulaze u sastav ovog probiotika rezultat su više od 80 godina istraživanja u Institutu “Lallemand Rosell”. Oni zadovoljavaju najstrože kriterijume po pitanju tehnologije izrade, kvaliteta i efikasnosti. Svaki soj je dokumentovan i registrovan u Pasterovom institutu u Parizu.

Obavezno uz antibiotik

Efikasnost probiotika potvrđena je kod akutnih crevnih infekcija, kao što su virusni i bakterijski gastroenterokolitis. Uspešno se primenjuju i u prevenciji i terapiji dijareje uzrokovane davanjem antibiotika, posebno kod infekcije izazvane klostridijom dificile, koja je jedna od najtežih posledica izazvana uzimanja antibiotika, jer oni sa lošim ubijaju i dobre bakterije. Zato se uz terapiju antibioticima obavezno preporučuje i uzimanje probiotika. Novija istraživanja potvrđuju efikasnost probiotika i u smanjivanju alergijskih reakcija.

Komentari(0)

sortiraj