Želite li da se venčate 135 metara ispod zemlje

KRAKOV - Skoro svake nedelje u najsvečanijoj dvorani u rudniku, dvorani Svete Kinge, održavaju se venčanja, koja maksimalno mogu da ugoste 200 zvanica

    foto: Marija Nikolić
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Mnoštvo tajnih prolaza, na stotine figura od soli, dva smaragdna podzemna jezera i čak 19 kapela zvuči kao postavka za neku od scena iz filma Hari Poter, ali istina je da sve to možete sami da iskusite u rudniku soli Velička, nedaleko od Krakova. Da li biste smeli da se spustite 135 metara ispod zemlje u jedinstveno podzemno carstvo napravljeno od soli?

375 stepenika

Rudnik se sastoji od devet nivoa, ali su samo tri otvorena za posetice. Do prvog se stiže uskim drvenim stepenicama, na kojima dvoje ne mogu da se mimoiđu. Scena je pomalo klaustrofobična, ali razdragana priča vodiča odagna svaki strah. Treba preći ne malo stepenika, tačnije ima ih 375. Odlična ventilacija, kao i salinitet koji se oseća u vazduhu čine ovo mesto veoma prijatnim, pa se i oni koji se plaše zatvorenog prostora i same dubine, mogu osećati komotno.

Rudnik poseti 1,7 miliona turista godišnje

Ruta u rudniku u proseku traje nešto malo duže od dva sata. Doživljaj je zaista jedinstven, sve što vidite, dotaknete, napravljeno je od soli. To možete utvrditi veoma lako, tako što ćete liznuti zid, što veliki broj turista na ovoj lokaciji bez ustezanja radi. Ukoliko prislonite baterijsku lampu na pod ili na zid, videćete da se sve sastoji od kristala soli, koji se provide pod snopom svetla. So je u srednjem veku bila ekvivalent današnjoj nafti i tada je ovo bio jedan od najprofitabilnijih i najvećih industrijskih izvora. Danas je rudnik jedna od većih turističkih atrakcija, jer ga je posetilo prošle godine rekordnih 1,7 miliona turista, a od kada je otvoren kroz njega je prošlo više od 40 miliona turista iz celog sveta.

Rudnik radio 900 godina

Inače, rudnik je radio u kontinuitetu 900 godina, a od pre 22 godine više se ne vrše iskopavanja. Jedan deo rudnika i dalje je otvoren za proizvodnju soli, a prema rečima vodiča, soli na ovom mestu ima za još nekoliko vekova. Rudari koji su radili u rudniku su bili veliki vernici, pa iz tog razloga postoji čak 19 crkvi unutar rudnika sa kipovima napravljenim od soli. U najvećoj prostoriji u Kapeli Svete Kinge postoji jedinstven uklesan prikaz Da Vinčijeve slike: “Tajna večera” koja je klesana godinama, tako da danas kada je gledate izgleda kao jedinstveni 3D prikaz.

More pre rudnika

Na mestu rudnika nekada se nalazilo more, koje je nakon godina suše nestalo, ali za sobom ostavilo ogroman broj minerala, među kojima i natrijum hlorid. Zanimljiva je legenda, koja objašnjava kako je ovaj rudnik otvoren u Poljskoj. Kinga, mađarska princeza trebalo je da se uda za vladara Krakova, ali njena želja je bila da u miraz ponese neku dragocenost, pa je od svog oca zatražila da joj pokloni rudnik soli, što je on i učinio.

Prema legendi princeza je bacila svoje prstenje u rudnik soli. Potom je naredila svojim ljudima da iskopaju duboku jamu, i rudari su upravo na tom mestu pronašli so, a u prvom iskopanom grumenu nalazio se upravo prsten princeze Kinge.

Tokom ture, proći ćete pored statue Nikole Kopernika, pape Jovana Pavla II, princeze Kinge, njenog oca Kazimira, kao i statua patuljaka koji su predstavljeni kao da vrše iskopavanja ovog dragocenog resursa. Zanimljivo je i to što je tura na momente interaktivna, jer okretanjem poluga, kao što su nekada to radili radnici, možete isprobati kako je funkcionisao sistem za izvlačenje rude na površinu.

Danas je teško zamisliti da je neko taj posao obavljao osam sati. Sami mehanizmi i alati koji su korišćeni za rudarske poslove su vrlo interesantni, kao i ostale drvene konstrukcije koje podupiru hodnike i ostale prostorije. Zanimljivo je i da su stubovi koji drže ove konstukcije vremenom postali jači zahvaljujući hemijskoj reakciji drveta sa solju, koja je u celosti prekrila drvo.

Podove, oltare, slike, stepenište, pa i same pločice po kojima turisti hodaju isklesane su rukom samo tri rudara koji nisu bili niti umetnici niti arhitekte, ali su za 70 godina koliko su radili isklesali ovo impozantno čudo. Nekada su u rudniku za vreme eksploatacije soli živeli i konji, koji su pomagali u obavljanju svakodnevnog posla i najčešće su služili za podizanje i spuštaje tereta, a danas postoji štala gde su oni živeli i koja se može obići.

Restorani u rudniku

Pored skulptura koje se nalaze na svakom koraku, posebna atrakcija su restorani koji se nalaze u sastavu rudnika. Poseban je doživljaj ručati na stotinu metara ispod zemlje. Sale su odlično sređene sa osvetljenjem, a cene veoma pristojne. U samom rudniku nema signala za telefon, ali na određenim tačkama postoji telefon koji se može koristiti u nekom hitnom slučaju.

Rudnik do Ginisove knjige rekorda

Najviša odaja u rudniku visoka je 36 metara. Zapisana je u Ginisovoj knjizi rekorda, jer je tu izveden prvi podzemni let balonom, kao i prvi podzemni bandži skok. Nakon završteka obilaska, na sreću turisti se ne vraćaju istim stepeništem, već liftom koji je skroz izbušen sa svih strana zbog ventilacije, i koji za samo 45 sekundi vozi na površinu.

U lift može da stane devetoro ljudi, a dispečeri jakim zvukom zvona daju naznaku da je lift krenuo ka površini. Vožnja liftom je zaista specifična, jer se turisti zapravo nalaze u drvenom kavezu iza čijih rešetki se nazire ova fantastična tvorevina. Važno je napomenuti da je u rudniku dosta hladno, pa je potrebno dobro se obući.

Tekst i fotografije

Marija Nikolić

Komentari(0)

sortiraj