Kompletno priznanje za komplet lepinju

Čuveni gastronomski sajt www.tasteatlas.com proglasio je pobednički svetski doručak i time je komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu u 2023. godini.

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli




Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a naš specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4.8, od maksimalnih pet. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, a veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata. Ukoliko niste probali ovaj zlatiborski specijalitet sada je prilika za to, a možete je spremiti i kod kuće na sledeći način:

Recept za spremanje komplet lepinje

Za pravljenje jedne komplet lepinje potrebno je

- jedna lepinja

- jedno jaje

- jedna supena kašika starog zlatiborskog kajmaka

- pretop (saft, moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja - može se pronaći u pečenjarama ili pekarama)

Odsecite vrh lepinje, a donji deo (mora biti konkavan) premažite kajmakom i dodajte malo pretopa. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka i još jednom promešajte u lepinji. Vrh lepinje, ovde nazvan poklopac, utisnete malo u lepinju da i on poprimi sastojke. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je sa zagrejanim pretopom po sopstvenoj želji. Možete kao prilog uz ovaj specijalitet servirati kiselo mleko, naravno domaće, zlatiborsko.

Komentari(0)

sortiraj