Kompletno priznanje za komplet lepinju
Čuveni gastronomski sajt www.tasteatlas.com proglasio je pobednički svetski doručak i time je komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu u 2023. godini.
Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a naš specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4.8, od maksimalnih pet. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, a veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata. Ukoliko niste probali ovaj zlatiborski specijalitet sada je prilika za to, a možete je spremiti i kod kuće na sledeći način:
Recept za spremanje
komplet lepinje
Za pravljenje jedne
komplet lepinje potrebno je
- jedna lepinja
- jedno jaje
- jedna supena kašika
starog zlatiborskog kajmaka
- pretop (saft,
moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja - može se pronaći u pečenjarama ili
pekarama)
Odsecite vrh lepinje, a donji deo (mora biti konkavan) premažite kajmakom i dodajte malo pretopa. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka i još jednom promešajte u lepinji. Vrh lepinje, ovde nazvan poklopac, utisnete malo u lepinju da i on poprimi sastojke. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je sa zagrejanim pretopom po sopstvenoj želji. Možete kao prilog uz ovaj specijalitet servirati kiselo mleko, naravno domaće, zlatiborsko.
Komentari(0)