Volan u rukama, Mercedes u srcu

Biti u odabranom društvu kada Mercedes organizuje „cepanje guma“ na svojim vozilima u Srbiji, velika je čast, a reklo bi se i ogromno zadovoljstvo

Kada se spoje jednom godišnje nemački Mercedes i asfalt na Navak stazi u Subotištu, dobije se pravi automobilski spektakl! Naime, kompanija Star Import, generalni distributer za Mercedes-Benz vozila u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u saradnji sa Daimlerom na Navak stazi je organizovala događaj pod nazivom Star Experience “FeelIntelligentDrive”. Imali smo tu čast i zadovoljstvo, kao i prethodnih osam godina, da punih pet sati učimo od najboljih nemačkih i srpskih instruktora iz Mercedes Benz-a.

Kao što rekosmo, maksimalno potkovani istruktori ispred firme koju predstavljaju, prisutnim novinarima objašnjavali su sve od njihove istorije, sadašnjosti, bliske i daleke budućnosti. Ponajviše o njihovim novitetima na četiri točka, bezbednosti vozila, kako treba upravljati automobilom i mnogim drugim pametnim savetima kako bi u saobraćaju bili što spretniji i profesionalniji. U jednom danu što instruktori ovog nemačkog giganta pokažu i predstave, sigurno se ne može naučiti za ceo vozački život. Slušati njihovo predavanje o Mercedes automobilima govori koliko je ovaj brend jak, gde se on trenutno nalazi, a pored svega nikada ne zaboravljaju svoju prošlost i znaju gde im je mesto na “automobilskoj mapi”. Svi učesnici treninga mogli su da uživaju u uzbudljivoj vožnji najnovijih i najatraktivnijih Mercedes-Benz modela kroz četiri specijalno pripremljena segmenta.

Bezbednost na prvom mestu

Mercedes! Događaj za pamćenje! Volan u rukama, papučica gasa na maksimumu! U ove tri rečenice bi mogao da stane osećaj “drajverisanja” najnovijih Mercedes-ovih četvorotočkaša. Sa ponosom se predstavlja ljubav između volana, papučice gasa, menjača i samog vozača. Kao i svake godine, i ovoga puta prvi korak bio je nešto što spašava glavu, ukoliko uđete u vozilo umorni i dekocentrisani. Bezbednost vozila kod ovog nemačkog giganta se podrazumeva, jer je ona na prvom mestu. Na posebno osmišljenom poligonu za simulaciju iznenadnog kočenja i izbegavanja prepreka na putu uz demonstraciju Mercedes sistema za asistenciju nova S-klasa pokazala je svu svoju sposobnost kada je bezbednost vozača i putnika u pitanju. Isprobali smo i upoznali se sa vozilom naprednih sistema bezbednosti i asistencija na otvorenom putu. Instruktor Mercedes-Benz trening centra iz Nemačke predstavio nam je najinteligentniju S-klasu koja je besprekorno kočila ispred mnogih prepreka, izbegavala poprečni promet, pešake i sve drugo što joj se našlo na putu. Predstavljene su nam i specifične situacije u vožnji i upoznali smo najnovije funkcije intelligentDrive sistema - ActiveBrakeAssist, Drive Pilot, PedestrianSafety, Remote Park Pilot… Jednom rečju, čudo!

Posle završenog pokazivanja i prikazivanja Mercedes sile spašavanja glave na ramenima, prelazimo na vežbe kočenja “u mestu”, kao i izbegavanje neplaniranog izletanja ispred vozila svega što može da ugrozi ljudski život u vozilu, kao i van njega. Posebno osmišljeni poligoni za simulaciju iznenadnog kočenja i izbegavanja prepreka na putu uz demonstraciju Mercedes-Benz sistema za asistenciju u novoj E-Klasi All-Terrain i limuzini, C-Klasi i modelu CLA, kao i V-klasa bila je više nego odlična škola za vožnju van Navak staze. Vožnja pri brzini od 80 km/h, kočenje i izbegavanje nametnutih prepreka bile su samo uvod u nešto što nas sledeće čeka. A to je, vožnja u brdsko-planinskim uslovima, dubokom bazenu, pesku… Off-Road vožnja sa novim modelima ovog proizvođača je kao na pisti, a ne na neravnom terenu. Vožnja preko “Navakovih” brda i planina prelazili su sa lakoćom. Ništa manje impresivna je bila i postavka automobila u ovom segmentu - GLE, GLE Coupe, GLC, GLC Coupe i legendarna G-klasa. Bili smo u prilici da upoznamo ova vozila i uživamo u njihovim sposobnostima, kao i da isprobamo napredne sisteme bezbednosti i asistencije na ovom poligonu. Ono što su nam pokazali ocenjujemo sa čistom desetkom!

Za kraj ono najslađe – AMG modeli

Poslednja stanica na ovoj uzbudljivoj petočasovnoj vožnji dolazi što se kaže kao šlag na torti - AMG modeli. Na stazi sve pršti od uzbuđenja. Škripa guma je u svakom krugu zagarantovana. Sam ulazak u vozilo pritiskanje papučice gasa režanje auspuha su remek delo za svakog vozača. Reklo bi se, lek za vozačku napaćenu dušu. Pravci, krivine, uski prolazi, samo su neki od detalja kroz koje smo vozili na odlično pripremljenoj stazi Navak centra. Crvena grupa, u kojoj je bila i makina.rs, menjala se kao na traci po dva kruga sa svakim AMG modelom. A vozili smo ono najbolje iz Mercedesa. Kao što smo i ranije znali nemački četvorotočkaši perfektni su na svim poljima, od spoljašnjeg izgleda, udobnosti, bezbednosti, pa sve do trkačke vožnje. Na prvom gasu trema je istog trenutka počela da nas drma, a puls skočio do granice usijanja. Test vožnja sportskih modela na stazi uz instruktore koji su savetima doprineli uzbudljivoj, dinamičnoj i bezbednoj vožnji, i to sa Mercedes-AMG E63 AMG u verziji 4.0 sa 571 KS, najnovijim „baby“ AMG predstavnicima u obliku C43 AMG 4-MATIC sa 367 KS i E43 AMG karavan od 401 KS i kompaktnom GLA45 AMG od 381 KS i E300 sa 245 KS. Menjamo automobile kao na traci, auspuh “gori” i puca na sve strane. Kao da nam govori da hoće još gasa. I mi bi druže, ali instruktori dovoljno potkovani u ovakvim situacijama, obuzdavaju nas i spuštaju na mesto gde i izgleda treba da budemo. U starim automobilima od 1.2 kubika.

Hoćemo još, hoćemo još…

Posle 12 krugova nemački instruktor “svira” kraj ove još jednom nestvarne vožnje moćnih mašina. Automobilske suze radosnice govore nam da hoćemo još, kao dete čokoladnu bananicu. Po prvi put, da li zbog sažaljenja ili već nečeg trećeg, strogi i disciplinovani nemački instruktor govori za sve vozače u grupi – “Još po dva kruga”!!! Utakmica se nastavlja, pordužeci su u toku! Osmeh na lice se vraća svima, iz pojedinih automobila čuje se vriska kao devojčica na koncertu Zdravka Čolića, ubrzani rad srca ponovo se vraća gde mu je mesto, noga na papučici gasa spremna, ruke na volanu, na motoroli se čuje glas insturkotora “Kreći”!!! Ponovo smo muškarci, ma kakvi muškarci MUŠKARČINE. Našoj radosti nema kraja, a sve ostalo je istorija… Šalu na stranu, ono što moramo svakako još dodati jeste da Mercedes svake godine pokazuje i dokazuje gde mu je mesto na automobilskoj mapi. Mi kažemo na prvom, ali ne bi bilo lepo da mi sudimo.

Prezentacija od 35 dana

Na Navak-u po prvi put ove godine događaj je unapređen sa specijalnim danom koji je bio posvećenim dostavinim vozilima Sprinter, Vito, Citan i luksuznoj V-Klasi. Karavan sa preko 20 putničkih i 12 dostavnih vozila koji je u Srbiji po deveti put, posetiće ukupno 13 zemalja na 15 lokacija, tokom planiranih 35 dana prezentacije putničkih i 6 dana prezentacije dostavnog programa.

AMG obeležio 50 godina

Pre vožnje novih modela u skladu sa obeležavanjem 50 godina sportskog AMG dela izložen je sportski model Mercedes-AMG GT Cabrio sa 577 KS u svom prirodnom okruženju na trkačkom poligonu. Po prvi put na našem tržištu, posebno za ovu priliku predstavljen je poseban deo sa PLUG-IN Hibridnim modelima GLE 500e, GLC 350e, E-Klasa 350e i C-Klasa 350e. Na ovom dodatnom poligonu predstavljene su napredne mogućnosti ovih modela sa novim pogonskim agregatima.

S-klasa od 612 KS

Kao poslastica na kraju svim prisutnima je bilo salon posvećen novoj generaciji S-klase u ekskluzivnom AMG izdanju sa 612 KS. Nova generacija ovog modela stigla je na tržiste sa sveobuhvatnim novim karakteristikama. Od posebnog značaja je potpuno novi asortiman visoko efikasnih motora koji obuhvata niz novih tehnologija za elektrifikaciju pogonskog sistema. Sistem inteligentne vožnje IntelligentDrive pravi još jedan korak ka autonomnom upravljanju vozilima. Nesporni lider u premium segmentu u pogledu udobnosti i wellness-a postavlja nove standarde enterijera.

Ceo događaj su vodili profesionalni instruktori vožnje iz Mercedes-Benz vozačke akademije u saradnji sa Mercedes-Benz trening centrom iz Srbije i Nacionalnom vozačkom akademijom NAVAK. Ovogodišnji glavni instruktor Michael Thum primenio je unapređen način vežbe i treninga na najbržim Mercedes-Benz modelima. Svi prisutni bili su u prilici da se u posebno osmišljenom delu upoznaju sa Mercedes-Benz kolekcijom i postprodajnim akcijama.

Za kraj treba reći da naravno samo odabrani i sa dubokim džepom mogu imati ove skupocene i perfektne “mašine” u svojim garažama. Znaju oni šta valja, ali i mi koji vozimo četvorotočkaše stare po 15 godina. Nama je bilo dovoljno i tih pet sati da ovaj nesvakidašnji automobilski događaj pamtimo ceo život.

P.S. Mercedes brurazeru, hvala na svemu!!!

Tekst

Dragan Stanimirović

Komentari(0)

sortiraj