L kategorije vozila ubuduće u uredbi UNECE o sajber bezbednosti

Predviđeno je da odrednice koje se tiču sajber bezbednosti ubuduće budu obavezujuće i za sve L kategorije vozila u toku produkcije, prodaje i post prodaje

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Evropske asocijacije proizvođača motocikala (ACEM), o izmenama i dopunama Uredbe UN br. 155 o sajber bezbednosti koju je usvojila Radna grupa UNECE (Ekonomska komisija UN za Evropu). Predviđeno je da odrednice koje se tiču sajber bezbednosti ubuduće budu obavezujuće i za sve L kategorije vozila u toku produkcije, prodaje i post prodaje. Na taj način sačuvaće se vlasnici vozila od sajber pretnji koje mogu da utiču na bezbednost i pouzdanost tih vozila.

Šta je to što je UNECE usvojio, a što značajno menja budućnost "na dva točka"? Radna grupa UNECE za automatska/autonomna i povezana vozila je odlučila da uključi motocikle, skutere i električne bicikle sa brzinom većom od 25 km/h u delokrug Uredbe UN br. 155 o sajber bezbednosti i upravljanju sajber bezbednošću. Na snazi od januara 2021. godine, Uredba UN 155 se primenjuje u različitim regionima sveta i pokriva putničke automobile, kamione i autobuse. Njegova svrha je da ponudi međunarodni okvir za odobrenje tipa drumskih vozila u pogledu sajber bezbednosti.

Ova odluka o dopuni ključnog "člana 155" dolazi u vreme kada je motociklistička industrija već uvela složene sisteme pomoći u dvotočkašima, kao što su prilagodljivi tempomat i napredno povezivanje. Ovaj razvoj događaja opravdava rastuću zabrinutost oko potencijalnih sajber rizika za ovu vrstu vozila. Ubuduće, Radna grupa će nastojati da ponudi najširi mogući obim svojim ugovornim stranama za odobravanje širokog spektra vozila u kategoriji L i da omogući proizvođačima da podnesu zahtev za odobrenje tipa vozila, sistema asistencija i drugih sistema sa kojima će ova vrsta vozila biti opremana u budućnosti.
Izvor: Evropska asocijacija proizvođača motocikala (ACEM)

Komentari(0)

sortiraj