Nula poginulih u saobraćaju imperativ u kojem će MUP Srbije sa svojim partnerima istrajati

Ministar Gašić je apelovao na građane da poštuju saobraćajne propise, ne voze pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, da ne koriste mobilni telefon, kao i da koriste sigurnosni pojas

    foto: MUP Srbije
    Podeli
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je danas na Sajmu automobila gde je predstavljen novi simulator prevrtanja vozila, da je vizija nula poginulih u saobraćaju imperativ u kojem će Ministarstvo unutrašnjih poslova sa svojim partnerima istrajati. On se zahvalio Agenciji za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savezu Srbije koji, aktivno pružaju doprinos ostvarenju ove vizije i zajedno sa pripadnicima Uprave saobraćajne policije aktivno rade na edukaciji građana i prevenciji.

Naglasio je da je u Republici Srbiji evidentirano više od 1,5 miliona novih vozila, da je izgrađeno više od 470 kilometara novih auto-puteva i da su prevencija i edukacija stanovništva ključne kako bismo osigurali bezbednost na putevima. Ministar Gašić je apelovao na građane da poštuju saobraćajne propise, ne voze pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, da ne koriste mobilni telefon, kao i da koriste sigurnosni pojas koji im prilikom saobraćajnih nezgoda može spasiti život i umanjiti posledice.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević rekao je da je u 2023. godini u odnosu na prethodnu, smanjen broj poginulih u saobraćaju za 53 osobe, kao i da je evidentiran manji broj saobraćajnih nezgoda i povređenih. Naglasio je da je u prethodnih sedam dana evidentirano više od 9.000 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i naglasio da bi više od 120 ljudi na godišnjem nivou bilo spaseno ukoliko bi vozači i putnici vezivali sigurnosni pojas.

Upozorio je da je tokom prošle godine u saobraćaju stradalo 286 vozača i da 50 odsto njih nije imalo vezan sigurnosni pojas, kao i da dve trećine stradalih putnika u vozilima nisu imali vezan pojas. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović istakao je da istraživanja pokazuju da na prednjem sedištu sigurnosni pojas koristi 85 odsto vozača, dok je na zadnjem sedištu taj procenat značajno manji, svega 17 odsto. On je apelovao na vozače da koriste sigurnosni pojas i naglasio da njegovim korišćenjem mogu da spasu život i smanje posledice saobraćajne nezgode.

Komentari(0)

sortiraj