Zornića kuća slavi deceniju postojanja

Na obroncima Baćevca, Etno restoran Zornića kuća, ušuškana između šuma i mnogobrojnih pašnjaka, odlične klime, svežeg i čistog vazduha, s pravom uživa epitet jednog od najlepših mesta u Srbiji

    foto: Dragan Stanimirović
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Ovaj etno kompleks definitivno je građen i sagrađen s velikom ljubavlju. Nalazi se na tridesetak kilometara od centra Beograda, a od Ibarske magistrale je udaljen samo pet kilometara.

Zornića kuća je mesto gde možete uživati u prirodi, družiti se sa životinjama, jahati konje, sa decom uživati u bezbednoj drvenoj i peščanoj “obloženoj” igraonici, jesti najkvalitetniju hranu proizvedenu iz Srbije, a spremljenu iz vrhunskih ruku veštih kulinarskih majstora, prenoćiti u odličnom motelu, kampovati, ležati na ogromnim ćilimima i uživati u ispijanju domaće kafe… Ono što je najbitnije, osoblje ovog beogradskog kompleksa dočekaće vas uvek sa osmehom i raširenih ruku.

Sve je domaće, pa tako u Zornića kući ne možete naručiti strana pića, već isključivo domaća iz Srbije. Najkvalitenija mesa, sirevi, kajmak, kobasice, kao i razni mezetluci dolaze sa Peštera, Stare planine, Bajine bašte…

Sve podređeno prirodi

Ono što je najbitnije jeste da je sve podređeno prirodi, gde je jedno staro domaćinstvo na tri hektara preuređeno i stavljeno na turističku mapu Srbije. Ove godine slave deset godina postojanja, a do danas posetilo ih je na desetine hiljada ljudi. Otvoren je 2.maja 2008. godine, a kako bi obeležili ovaj jubilej 12. maja, u ovom domaćinstvu će se snimati emisija “Znanje - imanje”.

Elvis Zornić, vlasnik Etno sela Zornića kuća, kaže za makina.rs da je ponosan na mali jubilej koji će uskoro proslaviti, a svako ko poseti ovo mesto kući se vraća pun energije.

-Zornića kući je Srbija na prvom mestu. Hrana i pića su doneseni iz najlepših i najzdravijih predela Srbije, koja se služi u našem nacionalnom restoranu. Trudili smo se da proteklih godina uradimo nešto po čemu ćemo se razlikovati od drugih, i u tome smo uspeli. Imamo mnoge ideje koje ćemo uskoro realizovati za naše goste, kako bi im još više pružili u našem nesvakidašnjem ambijentu Zornića kuće. Ako želite ambijent gde ste odrastali ili bili kod svojih baka i deka na selu, onda je ovo pravi restoran i mesto za vas - rekao je Zornić.

Pored domaćih, Zornića kuća je nadaleko popularna i kod turista iz Turske, Nemačke, Italije, Francuske, Makedonije, Crne Gore…

U okviru ovog domaćinstva nalazi se kamp sa 30 mesta, velika drvena bina, zološki vrt, vinograd, etno muzej, štala za konje… Ljubitelji aktivnog odmora imaju mogućnost da uživaju i u sportskim aktivnostima. Podređen je ugostiteljstvu, ali iz godine u godinu obogaćuju svoju turističku ponudu. Sam restoran trenutno raspolaže sa 150 mesta.

Mesto dobre kašike

Kao što smo rekli, Etno restoran "Zornića kuća" nalazi se u mestu Baćevac, na teritoriji opštine Barajevo, od Beograda udaljen na tridesetak kilometara, idiličnog šumadijskog krajolika, sa nesvakidašnjim pogledom na Kosmaj.

Ispred i iza kuće, u šumi, nalazi se Kamena, Drvena i Šuma bašta. Domaćinstvo nudi tradicionalno domaću hranu i vrhunska pića, i to čak 50 ukusa najboljih rakija iz Srbije i više od 70 etiketa vina. Ono što je najbitnije jeste da se domaćin maksimalno potrudio da gostima napravi pravi seoski ambijent i da u svemu uživate, kao kod svojih deka i baka na selu.

Konak Zornića kuća

U okviru domaćinstva Zornića Kuća nalaze se konaci. Građeni su od prirodnih materijala u Šumadijskom stilu sa primesom Mediterana. Konaci kao i kamp su dislocirani u odnosu na ostali deo domaćinstva tako da imaju svoj mir i tišinu.

U sastavu Konaka nalazi se recepcija, trpezarija, tri dvokrevetne sobe, osam bračnih i jedna soba više kategorije. Sve sobe su opremljene kablovskom TV, sve sobe imaju LCD, Wi-fi. Ambijetalno su uređene s masivnim nameštajem. Toaleti su opremljeni neophodnom kozmetikom a deo soba je i klimatizovan. U okviru hotela se nalazi i terasa-bašta s cvećem i prelepim pogledom na šumadijski krajolik. Nedaleko od Konaka, nalazi se i Kamp koji raspolaže sa 25 jedinica, ima dva toaleta, svlačionice, struju, vodu…

Štale sa konjima

Pod okriljem Zornića kuće od prvog dana nalazi se štala s Arapskim konjima. Pored Arapskih konja, tu su i Poni, magare, kao i predstavnik Engleskih punokrvnjaka. U saradnji sa školom za jahanje “Bela Griva” dostupni su i časovi jahanja, škola jahanja i jahanje ponija u krug.

Logorište kao posebna draž

Posebna draž je logorište koje se nalazi u centralnom delu namenjeno druženju i veselim pričama okupljenih uz pucketanje vatre. Posetioci kampa imaju na raspolaganju i osvetljen teren za odbojku na pesku, mogućnost igrališta za mali fudbal, iznajmljivanje bicikla i vožnju ili šetnju na jednoj od tri staze zdravlja obeležene planinskom markacijom. U sklopu domaćinstva nalazi se suvenirnica sa sveže mlevenom kafom, proizvodima domaće-kućne radinosti (med, džemovi, rakije, vina, suveniri na magnetima, domaći kajmak i više vrsta sira i još mnogo toga).

Dragan Stanimirović

Komentari(0)

sortiraj