Put ka autonomnoj vožnji - BMW dobio odobrenje za kombinaciju nivoa 2 i nivoa 3

Funkcije nivoa 2 i nivoa 3 sada se nude po prvi put u novom BMW-u serije 7. BMW pomoćnik na autoputu i BMW Personal Pilot L3 sada su dostupni zajedno

    foto: BMW
    Podeli
BMW je prvi proizvođač automobila na svetu koji je dobio odobrenje za kombinaciju sistema pomoći u vožnji nivoa 2 (BMW pomoćnik na putu) i sistema nivoa 3 u obliku BMW personalnog pilota L3 u istom vozilu. Nova BMW serija 7 stoga postavlja prekretnicu u oblasti automatizovane vožnje nudeći jedinstvenu priliku da uživate u prednostima oba sistema u istom automobilu.

BMW pomoćnik na autoputu - veća udobnost na dugim putovanjima

Ova napredna funkcija nivoa 2 značajno povećava udobnost na dugim putovanjima, posebno zahvaljujući svojoj sposobnosti da radi pri brzinama do 130 km/h. BMW pomoćnik na autoputu je dodatna funkcija pomoćnika za upravljanje i kontrolu trake koja se može koristiti na autoputevima sa strukturno odvojenim kolovozima. Na takvim deonicama puta, vozač može da skine ruke sa volana duže vreme i da ih udobno postavi, pod uslovom da i dalje obraća pažnju na ono što se dešava na putu i da može ponovo da preuzme upravljanje u bilo kom trenutku.

Tokom vožnje u delimično automatizovanom režimu, BMW Serije 7 limuzina takođe može da menja traku bez da vozač ponovo mora da uhvati volan. Ovo je omogućeno pomoću aktivnog asistenta za promenu trake, koji izvodi neophodne pokrete upravljača za manevar preticanja i prilagođava brzinu vozila po potrebi čim to saobraćajna situacija dozvoljava. Osim toga, vozač može da započne promenu trake koju predlaže ovaj sistem jednostavnim gledanjem u spoljašnji retrovizor kako bi to potvrdio.

BMW lični pilot (nivo 3) - omogućava druge aktivnosti u automobilu u saobraćajnim gužvama

Visoko automatizovana vožnja nivoa 3 znači da vozači mogu da skinu ruke sa volana i privremeno skrenu pažnju sa puta. BMW Personal Pilot L3 funkcija u seriji 7 nudi potpuno novo iskustvo vožnje omogućavajući vozačima da u potpunosti delegiraju zadatak vožnje svom automobilu pod određenim uslovima pri brzinama do 60 km/h i skrene pogled sa puta. Visoko automatizovani sistemi su sposobni da potpuno preuzmu vožnju u specifičnim situacijama, na primer u saobraćajnim gužvama na autoputu. Ovo čak omogućava vozačima da obavljaju druge aktivnosti u automobilu, kao što su telefonski pozivi, čitanje, pisanje poruka, rad ili strimovanje video zapisa. Međutim, vozač uvek mora biti spreman da ponovo preuzme kontrolu u roku od nekoliko sekundi kada to zatraži automobil, na primer kada postoje radovi na putu. Kombinacija svih ovih sistema pomoći u vožnji u okviru jednog vozila predstavlja značajan napredak i nudi sveobuhvatan skup funkcionalnosti za udobniju, opuštajuću vožnju na dugim i kratkim putovanjima.

Mihiar Ajubi

-Postavljamo nove standarde u automobilskoj industriji kombinovanjem obe tehnologije u novom BMW-u serije 7 - kaže dr Mihiar Ajubi, stariji potpredsednik BMW Grupe za vozačko iskustvo. - U tom procesu, naglašavamo našu posvećenost da našim klijentima ponudimo bezbedno, udobno i inovativno iskustvo vožnje.

BMW Highvai Assistant i Driving Assistant Professional su deo opcionog BMW Personal Pilot L3, koji je dostupan isključivo u Nemačkoj po ceni od 6.000 evra (sa PDV-om). Vozači automobila opremljenih opcionim BMW personalnim pilotom L3 koji su već isporučeni moći će da dodaju BMW Highvai Assistant svom opsegu funkcija besplatno od 24. avgusta.

Komentari(0)

sortiraj