Toyota Mobility - Jačanje inkluzivne mobilnosti za ljude sa smanjenom sposobnošću kretanja

Toyota Mobility Foundation se udružuje s francuskim gradom Višijem i tri start-ap preduzeća kako bi se obezbedila inkluzivna rešenja za mobilnost koja brinu o svima

    foto: Toyota
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Toyotina fondacija za mobilnost (Toyota Mobility Foundation - TMF), u saradnji s francuskim gradom Višijem i tri start-ap preduzeća ozvaničila je svoje novoformirano partnerstvo čiji je cilj poboljšanje uslova mobilnosti za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Ova inicijativa dokaz je posvećenosti TMF-a negovanju inkluzivnih rešenja mobilnosti koja ohrabruju pojedince da se kreću što lakše i samostalnije.

Gotovo 30 odsto stanovništva EU ima neki vid smanjene mobilnosti. Nemogućnost pristupa i korišćenja inovacija znači da se oni ne mogu slobodno kretati bez suočavanja s mnogim preprekama, što često dovodi do osećaja izolovanosti, gubitka samostalnosti, pa čak i zdravstvenih rizika. Podsticanjem saradnje i inovacijama, TMF i njegovi partneri će raditi na rešavanju ovih nezaobilaznih problema i stvaranju pristupačnijeg i inkluzivnijeg sveta za sve.

Monika Perez Lobo

-Cilj nam je da ostavimo trajno nasleđe u vidu inkluzivnih rešenja za mobilnost koja osnažuju osobe sa smanjenom pokretljivošću kako bi mogla da se kreću slobodno i pouzdano. Bliskom saradnjom s lokalnim partnerima i zajednicama, nastojimo da razvijemo održiva rešenja koja daleko prevazilaze okvire našeg početnog angažovanja - kaže Monika Perez Lobo, direktor TMF Evropa.

Novo partnerstvo okuplja najvažnije zainteresovane strane, uključujući grad Viši, poznat po svojoj snažnoj posvećenosti pristupačnosti, kao i tri start-ap preduzeća izabrana preko Toyota Open Labs platforme za otvorene inovacije koja je osmišljena da podrži nove kompanije i njihove ambicije da se razvijaju i daju doprinos održivoj budućnosti. Ove novoosnovane kompanije - Andyamo, Evelity i Genny Factory, objediniće i iskoristiti svoje stručno znanje kako bi razvile holistički pristup za bolje snalaženje i lakšu pristupačnost za pojedince sa smanjenom pokretljivošću u urbanim sredinama.

Centar ovog projekta biće smešten u Le CREPS Training kampu, velikom prostoru površine 9,2 hektara koji se nalazi u srcu sportskog dela Višija. Partneri će obeležiti prostor unutrašnjom i spoljnom navigacijom za potrebe osoba sa smanjenom pokretljivošću, kao i ključne puteve do grada Višija. To će podrazumevati i korišćenje povezane tehnologije za ličnu mobilnost koju je osmislila kompanija Genny Factory radi poboljšanja načina mapiranja na različitim lokacijama. Rezultat će biti razvoj prvog potpuno prilagođenog GPS-a za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Ovo se rešenje kasnije može koristiti kao primer najbolje prakse.

Frederik Agilera

-Viši je duboko posvećen poboljšanju pristupačnosti i mobilnosti za sve stanovnike. Ponosni smo što sarađujemo sa Toyotinom fondacijom za mobilnost i odabranim start-ap firmama kako bismo bili pioniri u inovativnim rešenjima koja promovišu inkluzivnost i poboljšavaju kvalitet života za osobe sa smanjenom pokretljivošću - objasnio je Frederik Agilera, gradonačelnik Višija i predsenik okruga Viši.

Inicijativa označava stvaranje prvog holističkog rešenja za kretanje ljudi s ograničenjima aktivnosti, i skreće pažnju na zajedničke izazove i neizvesnosti s kojima se suočavaju van svojih domova. Povezujući pristupačnu spoljnu i unutrašnju navigaciju i poboljšanjem informacija prikupljenih s povezanih uređaja za mobilnost, projekat ima za cilj da pruži sveobuhvatnu podršku za mapiranje koju bi tokom putovanja koristili pojedinci sa ili bez smanjene pokretljivosti.

Sebastijan Gijon

-Naša misija jeste da poboljšamo mobilnost za sve, a posebno za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Osnovna namera je pružanje pomoći transportnim operaterima i MaaS provajderima da promovišu pešačenje i mobilnost javnog prevoza kao mogućnost za sve i to tako što će proračunati najpristupačnije i najpreciznije rute -rekao je Sebastijan Gijon, izvršni direktor i suosnivač preduzeća Andyamo.

Silven Denonsen

-Eveliti nudi interfejs, rute i oznake prilagođene svakom korisničkom profilu, bilo da je onemogućen ili ne. Naš cilj je da omogućimo bolje snalaženje i navigaciju za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ili u situacijama smanjene pokretljivosti, pre svega u složenom okruženju i mestima svakodnevnog života, koristeći aplikaciju za pomoć pri kretanju - kaže Silven Denonsen, predsednik i izvršnidirektor grupe Okeenea.

Silven Denonsen

-Da biste se slobodno i samostalno kretali u pešačkoj zoni ili zatvorenom prostoru, morate biti tamo bar jednom. Tehnologija Genny Zero kontinuirano mapira svoju poziciju i teren, deli informacije o oblastima u kojima se treba kretati ili ih izbegavati. Genny Zero je moderno dizajniran lični transporter za sve korisnike, s neophodnom tehnologijom samopodešavanja - navodi Silven Denonsen, izvršni direktor i osnivač preduzeća Genny Factory.

Komentari(0)

sortiraj