Svečano otvoren 52. Fest

Dodelom nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Želimiru Žilniku, sinoć je u prepunoj Velikoj sali MTS Dvorane, svečano otvoren 52. međunarodni filmski festival

    foto: SHUTERSTOCK
    Podeli
Ovogodišnji Fest, svečano je otvorio jedano od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije Žilnik, rekavši da ga je uručenje nagrade „Beogradski pobednik” toliko dirnulo da je umalo zaboravio da otvori 52. Fest.

-Iskreno zahvaljujem Festu na ovoj nagradi. Prvo, zato što znam, kao što i svi znamo, da je reč o festivalu sa najboljim repertoarom, sa najinteresantnijim filmovima u Srbiji. I on traje već 52 godine tako da uvek kad sam se pojavljivao faktički sam bio ne samo u procesu gledanja nego i učenja - rekao je Žilnik.

On je dodao da od svojih pedeset, šezdeset filmova ne bi mogao da uradi nijedan da nije imao fantastičnu kretivnost i energiju saradnika.

-Saradnici, ako se uzme u obzir sve od glumaca do onoga što se zove tehnička ekipa, bilo je koliko vas sada ovde ima u ovoj sali sa balkonom. Voleo bih da zahvalim i njima, od koji je petoro ili šestoro ovde u publici - zaključio je Žilnik.

Na ovogodišnjem Festu imamo više od sto filmova u osam programskih celina. Osim igranih, dokumentarnih i animiranih filmova sa gotovo svih meridijana, publika će moći da pogleda čak šest domaćih ostvarenja, o čemu je nešto više govorio umetniči direktor Festa Jugoslav Pantelić:

-Odlučujući o sloganu koji bi bio prikladan za ovogodišnje izdanje nekako je samo iskrsla rečenica „Idi i gledaj”, naslov filma iz 1985. godine reditelja Elema Klimova. „Idi i gledaj” predstavlja poziv ljubiteljima sedme umetnosti da otvorena srca priđu filmovima koji dolaze sa najrazličitijih krajeva sveta i donose najrazličitije priče, svaki na svoj način. Ali to je i pokušaj da povratimo osećaj iznenađenja i otkrivanja, onaj osećaj kad nešto vidimo prvi put - naveo je Pantelić.

On je rekao i da ovogodišnja selekcija „Fest Fokus” obuhvata filmove kojie se bavi decom i mladima koji preživljavaju neki vrstu nasilja.
-Potreba da se kao društvo bavimo ovom važnom temom poklopila se sa mnoštvom odličnih filmova koji se bave ovom tematikom, te se formirala selekcija koja ima potencijal da pored umetničke snage deluje i edukativno - objasnio je Pantelić.

Umetnički direktor istakao je novu selekciju „Snoliki film”, koja je nastala iz potrebe da se na jednom mestu okupe filmovi sa sasvim drugačijim izrazom. Prema njegovim rečima, treba istaći i selekciju „Fest klasik”, u kojoj se nalaze značajna ostvarenja iz istorije filma, ali i deo karijere laureata nagrade „Beogradski pobednik”.

Gledaocima su se predstavili članovi Festovih žirija, voditelji ceremonije otvaranja bili su glumici Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović. Svojim najprepoznatljivijim hitovima otvaranje Festa uveličala je popularna muzička grupa Artan Lili. Pre početka ceremonije svečanog otvaranja, crvenim tepihom MTS Dvorane prošetali su glumci, reditelji, gosti i čelni ljudi festival, prenosi Boeinfo.

Film koji je otvorio 52. FEST je kratkometražno ostvarenje „Još jedan dan” Radivoja Bukvića, ovoga puta u ulozi reditelja, koji se nakon prikazivanja poklonio sa svojom ekipom. Nakon toga prikazan je film Aleksandera Pejna, „Bartonova akademija”. Sve ulaznice za svečano otvaranje bile su rasprodate danima unapred.

Komentari(0)

sortiraj