Šta imati na umu i kako se pripremati za zimu

Zima donosi izazovne vremenske uslove na putevima. Zbog toga treba imati na umu određene proverene savete i sigurnosna pravila

    foto: Škoda
    Podeli
  • params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?> params['siteURL'] . '/uploads/gallery-images/' . $articleGallery[$index] ?> mainImage->description ?>
Putevi u zimskim uslovima su test i za automobile i za vozače. Da li je vaš automobil dobro pripremljen za zimske mesece? Znate li čega treba da se pripazite i gde vrebaju opasnosti? Sledeći saveti, preporuke i pravila Škoda stručnjaka mogu vam dobro doći i svakako treba razmisliti o njima.

Promenite gume i način razmišljanja

Prvo opalo lišće, poledica na putevima, mračna jutra, magla i slaba vidljivost, a zatim i sneg u svim oblicima. Zima je vreme za koje se treba pripremiti, a to uključuje i vaš način razmišljanja. Posebno u zemljama u kojima je obavezno, zimska sezona trebalo bi da počne zamenom guma – rezervišite servis na vreme i nemojte da čekate poslednji trenutak jer bi moglo biti prekasno. Bolje je nekoliko toplih nedelja voziti auto sa zimskim gumama nego da vas s letnjim gumama uhvati jutarnji mraz. Da li ste znali da nije dobro istrošiti zimske gume nakon sezone i da zimske gume morate imati i na automobilima sa pogonom na sve točkove?

Održavate li svoje prozore čistim, bez prašine i masnoće sa unutrašnje strane? Nije loše obrisati i unutrašnju stranu prozora jer se tako smanjuje zamagljivanje. Kako se nosite sa zaleđenim prozorima? Evo nekoliko saveta. Rade li vam sva svetla ispravno? Sada je najbolje vreme da ih proverite i zamenite. Šta je s brisačima: jesu li u dobrom stanju nakon leta? Zimi će se koristiti mnogo više nego leti i moraju savršeno da rade. Pročitajte nekoliko saveta.

Barem kada se vozite van grada, lanci za sneg su vrlo korisni – dobar savet je vežbati (ili osvežiti pamćenje) stavljajući ih na suvom, na parkingu ili u garaži. Ne zaboravite zimsku tečnost za pranje stakala. Znate li zašto je nakon dodavanja zimske tečnosti potrebno pričekati nekoliko sekundi pre uključivanja brisača zadnjeg stakla? U ovom članku saznajte više o ovome i nekoliko drugih trikova – na primer za šta je dobro glicerinsko ulje. Možete čak preuzeti i ispisati listu korisnih saveta.

Šta treba imati u automobilu

Tokom zimskih meseci trebalo bi poneti nekoliko dodatnih stvari u automobilu. Zašto je dobro imati vreću peska, lopatu, rezervnu majicu i prekrivač? Zašto biste više nego ikad trebali da pazite na svoj rezervoar za gorivo i ne dopustite da padne na rezervu? Pročitajte savete naših stručnjaka. Kad se zimi uveče vratite kući i ostavite auto napolju, dobro će vam doći još nekoliko saveta. To će vam olakšati suočavanje sa zaleđenim automobilom ujutro. Saznaćete šta sa brisačima, zašto pokriti vetrobransko staklo, kako pametno parkirati zimi i kako da ne pretvorite auto u tenk.

Pored toga, da li ste znali da vas u mnogim zemljama mogu kazniti za prljave prozore? A znate li kako u ŠKODI testiraju otpornost automobila na mraz? Čak i ako nemate grejana sedišta ili volan, uvek skinite jaknu pre vožnje. S jedne strane, sigurnije je, ali u smislu dugoročne toplotne udobnosti takođe će biti korisno, iako vam može biti hladno prvih nekoliko kilometara. Kako saznati da li je put zaleđen i kako pravilno kočiti zimi? Više o tome u sledećem delu naše serije o vožnji zimi.

Simply Clever i dobro pripremljeno

Proveravate da li je vaš auto već topao kad uđete? Strugač za led i kišobran uvek spremni? Pametan način da nosite skije prekrivene snegom u automobilu? Pogledajte Simply Clever rešenja koja nudi ŠKODA. Čak i najkraća zimska putovanja mogu biti iznenađujuće teška i nepredvidiva. Stoga je dobro biti dobro pripremljen, i to ne samo kada je u pitanju oprema automobila. Sada je pravo vreme da proverite svoje osiguranje i usluge asistencije. Možete da saznate šta imate u telefonu i zašto biste trebali da ostavite nešto novca u autu za svaki slučaj, saznajte kakva su pravila u inostranstvu i koje bi vas razlike tamo mogle zateći.

Nema sumnje da je dobro znati da se kapacitet baterije i performanse smanjuju na hladnoći. Zato je takođe dobra ideja proveriti akumulator pre zime, čak i za automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Zimski rad električnih automobila još je specifičniji. Pročitajte naše savete i preporuke kako svoj električni automobil zimi održati u najboljem mogućem stanju – kako održati bateriju na idealnoj temperaturi, kako koristiti grejanje, kako pametno parkirati i šta znači Eco mode.

Toplotna pumpa za električne automobile

Idealna spoljašnja temperatura za optimalnu efikasnost vozila je između 20 i 30 stepeni Celzijusa. Zimi je domet električnih vozila neznatno smanjen, uglavnom zato što sofisticirani sistem upravljanja toplinom mora održavati bateriju u optimalnom rasponu temperature. Za to se koristi energija iz baterije, kao i za grejanje unutrašnjosti. Za razliku od modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, električni automobili u tu svrhu ne mogu da koriste višak toplote iz motora. Idealno rešenje je ipak toplotna pumpa, koja je opcija za ENYAQ iV i koja proizvodi topli vazduh komprimiranjem CO2. To automobilu omogućava zagrejavanje unutrašnjosti bez trošenja baterije.

Komentari(0)

sortiraj